Yansıtmaya dayalı RAID sistemleri
Yansıtma tekniği RAID 1’de uygulanmaktadır. Her bir RAID bileşeninin verileri çoğaltılır ve sistemin hasar görmemiş herhangi bir bileşeninden kaybolan bilgilerin kurtarılması sağlanır. Denetleyici, dosyalara okuma erişimini hızlandırmak için paralel okuma işlemleri gerçekleştirir.
Bu tür depolama, en yüksek yedekliliğe ve veri kurtarma için en iyi şansa sahiptir. Yapmanız gereken tek şey, verimli veri kurtarma yazılımı kullanarak mevcut bileşeni taramaktır.
Yedekli RAID sistemleri
Yüksek erişim hızı, depolama kapasitesi ve yedeklilik arasında uzlaşma sağlamak için gelişmiş yedekli sistemler oluşturulur. Bu sistemler genellikle RAID seviye 0’dan ayırma fikrine dayanır, ancak veriler ekstra bilgi ile genişletilir – yedeklilik ekleyen ve dosyaları kurtarmayı ve hatta bileşeninin arızalanmasından sonra depolama ile çalışmaya devam etmeyi mümkün kılan eşlik bilgisi:
Bu tür sistemler, RAID 3 , RAID 4 veya RAID 7 (adanmış eşlikli bir şerit seti), RAID 5 (dağıtılmış eşlikli bir şerit seti) ve RAID 6’yı (çift dağıtılmış eşlikli bir şerit seti) içerir. “Tek” parite terimi, bilginin kurtarılabilir olduğu veya tek bir bileşenin arızalanmasından sonra sistemin çalıştığı anlamına gelir; “çift” parite – iki bileşene kadar.
RAID 3 ve benzeri sistemler, eşlik depolamak için ek bir sürücüyle genişletilmiş klasik RAID 0 tekniğini kullanır. RAID 5 ve RAID 6, veri yazma işlemleri için eşlik güncelleme sürecini hızlandırmak için tüm sürücüler arasında eşliği dağıtır.
Bu sistemlerden veri kurtarma, dizinin hasar görmemesi durumunda ve bir (RAID 3, RAID 4, RAID 5, RAID 7’de) veya en fazla iki (RAID 6’da) bileşen okunamıyorsa mümkündür.
Not: Daha fazla sürücünün arızalanması durumunda, depolamayı hemen kullanmayı bırakın ve bir veri kurtarma laboratuvarına götürün. Verilerin alınması ancak profesyonel yardım ile mümkündür. KarLAB Veri Kurtarma Merkezinde her türlü Raid yapıya müdahale edebilecek profesyonel ekip ve ekipman mevcuttur.
Onarım olmadan veri kurtarma mümkünse, sürücüleri (eksik sürücüler için yer tutucular dahil), sürücü sırasını, şerit boyutunu ve bir eşlik dağıtım algoritmasını belirten veri kurtarma yazılımı kullanarak RAID’inizi oluşturmalısınız. Veri kurtarma yazılımı, bileşenlerden gelen verileri bir RAID denetleyicisi ile aynı şekilde okuyacak ve sanal olarak yeniden yapılandırılmış RAID üzerindeki dosyalara erişim sağlayacaktır.
Not: İzin verilenden daha fazla sürücü arızalanırsa, depolamayı hemen kullanmayı bırakın ve bir veri kurtarma laboratuvarına götürün. Bilgilerin kurtarılması ancak profesyonel yardım ile mümkündür.
Onarım olmadan veri kurtarma mümkünse, sürücüleri (eksik sürücüler için yer tutucular dahil), sürücü sırasını, şerit boyutunu ve bir eşlik dağıtım algoritmasını belirten veri kurtarma yazılımı kullanarak diziyi oluşturmalısınız. Veri kurtarma yazılımı, bileşenlerden gelen verileri bir RAID denetleyicisinin yaptığı gibi okuyacak ve neredeyse yeniden yapılandırılmış RAID üzerindeki dosyalara tamamen erişecektir.
Hibrit (iç içe) RAID sistemleri
İç içe yapılandırmalar genellikle genel performansı iyileştirmek, fazlalık eklemek ve performansla ilgili diğer nedenlerle kullanılır. Kural olarak, bu tür sistemler yukarıda bahsedilen RAID düzenlerinin kombinasyonlarıdır. En yaygın olanı RAID 10 gibi sistemlerdir: üzerlerinde “şerit” bulunan birkaç “ayna”. Buradaki aynalar yedeklilik sağlar ve aynalar üzerindeki şerit okuma/yazma hızını arttırır. Böyle bir sistemden veri kurtarma oldukça basittir: Her yansıtmadan hasarsız tüm bileşenleri almalı ve sanal olarak bunun üzerine RAID 0 oluşturmalısınız.
Daha gelişmiş sistemler, RAID 50 (RAID seviyesi 5 üzerinde bir şerit), RAID 51 (RAID 5’in bir aynası) vb. içerir. Böyle bir sistemi yeniden yapılandırmak için, örneğin, RAID 50, alt seviyenin her bir RAID bileşeninin montajı (bu örnekte her bir RAID 5) ve ardından bu bileşenlerden RAID oluşturmak (bu örnekte RAID seviye 0) gereklidir.