Veri kurtarma, kaybolan, yanlışlıkla silinen, bozulan veya erişilemez hale getirilen verilerin geri getirilmesi işlemidir. Kurumsal Bilgi Teknolojilerinde veri kurtarma, tipik olarak verilerin bir yedekten bir masaüstü, dizüstü bilgisayar, sunucu veya harici depolama sistemine geri yüklenmesi anlamına gelir.
Veri Kaybının Nedenleri :
Yayınlanan istatistiklere göre, çoğu veri kaybı kötü niyetli saldırılardan ziyade insan hatasından kaynaklanmaktadır. Bildirilen olayların neredeyse üçte ikisini insan hatası oluşturmaktadır. En yaygın ihlal türü verilerin yanlış kişilerin eline geçmesi ve kişisel olarak yanlışlıkla silinmesi ya da bir şekilde kaybedilmesi olmaktadır.Bu durumlara elbette fiziksel olarak veri kayıpları da eklenebilir; elektrik kesintileri, doğal afetler, ekipman arızaları, verilerin yanlışlıkla silinmesi, istemeden bir sabit diskin biçimlendirilmesi, hasarlı sabit disk okuma/yazma kafaları, yazılım çökmeleri, mantıksal hatalar, bir sabit diskin sürekli kullanımı yer alır. Bilgisayar arıza belirtileri, sabit disklerde fiziksel hasar, dizüstü bilgisayar hırsızlığı ve bilgisayara kahve veya su dökülmesi en bilinen veri kaybı sebepleridir.
Veri kurtarma işlemi nasıl yapılır?
Veri kurtarma işlemi, veri kaybının koşullarına, yedeklemeyi oluşturmak için kullanılan veri kurtarma yazılımına ve yedekleme hedef ortamına bağlı olarak değişir. Örneğin, birçok masaüstü ve dizüstü bilgisayar yedekleme yazılımı platformu, kullanıcıların kaybolan dosyaları kendilerinin geri yüklemesine izin verirken, bozuk bir veritabanının bir teyp yedeklemesinden geri yüklenmesi BT müdahalesi gerektiren daha karmaşık bir işlemdir. Veri kurtarma hizmetleri, yedeklenmemiş ve bir bilgisayarın dosya sisteminden yanlışlıkla silinmiş, ancak yine de sabit diskte parçalar halinde kalan dosyaları almak için de kullanılabilir.
Bir dosya ve o dosyaya ilişkin bilgiler farklı yerlerde depolandığı için veri kurtarma mümkündür. Örneğin, Windows işletim sistemi, sabit sürücüde hangi dosyaların bulunduğunu ve nerede depolandıklarını izlemek için bir dosya ayırma tablosu kullanır. Tahsis tablosu bir kitabın içindekiler tablosu gibidir, sabit sürücüdeki gerçek dosyalar ise kitaptaki sayfalar gibidir.
Verilerin kurtarılması gerektiğinde, genellikle düzgün çalışmayan yalnızca dosya ayırma tablosudur.(Windows İşletim sistemleri için genellikle MFT olarak adlandırılır) Kurtarılacak gerçek dosya, kusursuz durumda sabit sürücüde hala olabilir. Dosya hala mevcutsa – ve zarar görmemiş veya şifrelenmemişse – kurtarılabilir. Dosya hasarlı, eksik veya şifreliyse, onu kurtarmanın başka yolları da vardır. Dosya fiziksel olarak zarar görmüşse, yine de yeniden oluşturulabilir. Microsoft Office gibi birçok uygulama, dosyaların o uygulamaya ait olduğunu belirtmek için dosyaların başına tek tip başlıklar koyar. Dosya başlıklarını manuel olarak yeniden oluşturmak için bazı yardımcı programlar kullanılabilir, böylece dosyanın en azından bir kısmı kurtarılabilir.
Çoğu veri kurtarma işlemi teknolojileri birleştirir, bu nedenle kuruluşlar verileri yalnızca bantla (Band-Raid-Storage vs.) kurtarmaz. Temel uygulamaları ve verileri teypten(Band-Raid-Storage vs.) kurtarmak zaman alır ve bir felaketten hemen sonra verilerinize erişmeniz gerekebilir
Ayrıca, operasyonları sürdürmek için uzak bir konumdaki tüm üretim verileri gerekmeyebilir. Bu nedenle, geride nelerin bırakılabileceğini ve hangi verilerin kurtarılması gerektiğini belirlemek akıllıca olacaktır.
Ayrıca, operasyonları sürdürmek için uzak bir konumdaki tüm üretim verileri gerekmeyebilir. Bu nedenle, geride nelerin bırakılabileceğini ve hangi verilerin kurtarılması gerektiğini belirlemek akıllıca olacaktır.